Oprema: visoki gojzarji, pohodne palice, vetrovka, prigrizki, voda
Nadmorska višina: 1835 m
Višinska razlika: 855 m
Čas hoje: 2 h 20 min
Težavnost (1-5) : 3
Konec maja vsekakor najlepši kraj v celi Sloveniji. Polna dišečih in cvetočih cvetlic, ki so v dolini že zdavnaj odcvetele in prepustile prostor poletju mora biti na vašem seznamu za pohod! Gre za malenkost napornejši vzpon, ki ga zmorejo vsi zagreti pohodniki.

OPIS POTI: Od parkirišča boste nekaj časa še hodili po asfaltirani cesti, do kmečkega turizma Betel, kjer sledite smeri proti Golici. Kmalu zatem boste prispeli do zadnje koče pri Fencu, kjer vas bo pot v desno popeljala proti želenemu cilju.
Najprej bo usmeritev vodila čez travnik in nekaj gozda, vse dokler ne pridete do makadamske ceste. Po cesti se odpravite le do tovorne žičnice, kjer vas bo pot usmerila v vedno redkejši gozd. Le-ta vam bo nudil senco kakšno urico in takoj ko se konča, vas bo pričakal najlepši pogled – na kočo in goli vrh Golice. Toda koča ni vaš cilj in vam svetujemo, da se v njej oddahnete po sestopu z vrha, saj vas napornejši del poti še čaka.
Od koče sledite poti navzgor po pašniku vse do vrha, ki ga boste dosegli po pol ure.
V kolikor ste se odpravili na ta izlet v primernem času, za ogled narcis, za sestop z gore uporabite spodnji opis:
Po počitku v koči, se odpravite malo pod kočo, do razpotja, ki vas vodi proti tisočerim narcisam. Ko se pot razdvoji, pojdite levo in sledite poti skozi nekaj krajših gozdičkov. Opazili boste, da po vsakem gozdičku, postaja število narcis na travniku večje. Ko se boste naužili pogleda na cvetje, se vrnete po isti poti do razpotja in sestopite s planote po isti poti.
Prosimo vas, da cvetja ne trgate, in uživate v njem tam, kjer je njegov dom.

Pot do parkirišča oz. bližine parkirišča, si lahko ogledate v spodnjem zemljevidu:
(Za navigacijo kliknite gumb “večji zemljevid” ali “več možnosti” )

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja