• 12/10/2024
  • Mojca Razboršek
  • 0

Belopeška jezera, skrita v osrčju Julijskih Alp, predstavljajo eno izmed najbolj očarljivih naravnih znamenitosti na stičišču Slovenije in Italije. Ta slikovita alpska jezera, znana tudi kot Lago di Fusine, ležita tik ob italijansko-slovenski meji in sta priljubljena destinacija za ljubitelje narave, pohodnike ter tiste, ki iščejo mir in tišino v osupljivem alpskem okolju. Čudovito zrcaljenje gora v kristalno čisti vodi jezer ustvarja pravljično kuliso, ki navduši v vseh letnih časih.

Zgornje in Spodnje Belopeško jezero

Belopeška jezera sestavljata dve ločeni jezeri – Zgornje in Spodnje jezero. Obe ležita na nadmorski višini približno 930 metrov, obkroženi z gozdovi in strmimi gorskimi stenami. Zgornje jezero je nekoliko večje in globlje ter se ponaša z izjemno čisto vodo, v kateri se odsevajo okoliški vrhovi, kot sta mogočna Mangart in Ponca. Spodnje jezero je manjše, a prav tako očarljivo, saj nudi razgibano pokrajino in prijetne sprehajalne poti okoli obeh jezer.

Aktivnosti in Doživetja v Naravi

Belopeška jezera so idealna destinacija za tiste, ki uživajo v naravi in iščejo sprostitev. Poleti so priljubljena med pohodniki, saj ponujajo več pohodniških poti, ki vodijo skozi čudovite gozdove in odkrivajo osupljive razglede na jezera in okoliške vrhove. Poti so primerne za vse starostne skupine in omogočajo enostaven dostop do obeh jezer. Pozimi pa je okolica Belopeških jezer priljubljena za zimske športe, kot so smučanje, sankanje in krpljanje. Zaradi izjemne naravne lepote so jezera privlačna tudi za fotografe in ljubitelje mirnih kotičkov, kjer lahko uživajo v spokojnosti alpske pokrajine.

Flora in Favna

Območje okoli Belopeških jezer je bogato z rastlinskim in živalskim svetom. V gozdovih, ki obkrožajo jezera, uspevajo različne vrste alpskih rastlin, medtem ko je voda jezer dom številnim ribam in drugim vodnim organizmom. Z malo sreče lahko obiskovalci opazijo tudi gorske kozoroge, srne in različne vrste ptic, ki gnezdijo v tem mirnem okolju. Okoliška pokrajina s svojo divjo lepoto ponuja popolno zatočišče za vse, ki želijo pobegniti od vsakdanjega vrveža in se povezati z naravo.

Kako do Belopeških Jezer

Belopeška jezera se nahajajo blizu naselja Rateče na slovenski strani in Fusine in Valromana na italijanski strani. Dostop je mogoč po asfaltirani cesti, ki vodi naravnost do jezer, kar omogoča enostaven dostop z avtomobilom. Parkirišča so na voljo ob obeh jezerih, od koder se lahko odpravite na sproščujoč sprehod ali pohodniško avanturo. Obiskovalci lahko izkoristijo tudi bližino planinskih koč in restavracij, kjer lahko po obisku uživajo v lokalnih specialitetah in osvežitvi.

Obiščite Belopeška Jezera v Vsakem Letnem Času

Belopeška jezera so destinacija, ki očara v vseh letnih časih. Poleti vabijo s prijetnim hladom alpskega zraka in osupljivimi pohodniškimi potmi, jeseni navdušijo s pisanimi barvami gozdov, pozimi pa ustvarjajo pravljično belo pokrajino, ki je kot nalašč za zimske športe in sprehode po snegu. Pomlad prinaša prebujanje narave in mir, ko se jezera napolnijo z vodo in okoliški gozdovi ozelenijo.

Pot do parkirišča oz. bližine parkirišča, si lahko ogledate v spodnjem zemljevidu:
(Za navigacijo kliknite gumb “večji zemljevid” ali “navodila za pot”)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja