0.3 C
Ljubljana
nedelja, 3 decembra, 2023
No menu items!

SVETI JAKOB, PREDDVOR

Oprema: lahka športna obutev, prigrizki, voda
Nadmorska višina: 520 m
Višinska razlika: 441 m
Čas hoje: 1 h 20 min
Težavnost (1-5) : 3

Pohod, ki je namenjen vsakomur. Dostopen je tudi za otroke z malimi nogicami, ki še niso vajeni visokih vzponov in je super pot za vsakega začetnika pohodništva. Na poti srečate različne pohodnike, vse od tekačev, ki jim je tek po ravnini že premalo naporen in se lotijo teka v hrib, kolesarjev, ki radi strmijo po neravnem terenu, kot tudi mladih družinic, ki se sprehodijo do Jakobove cerkvice pod vrhom gore, kjer se posladkajo s pijačo in prigrizki.

OPIS POTI: Po parkirišču imate dve možnosti: ali se takoj odpravite v gozd, pot se prične ob vhodu na dvorišče doma starostnikov, ali pa se po makadamski cesti pričnete bolj položno vzpenjati. V kolikor boste pričei pot skozi gozd, boste kmalu po strmini prispeli do točke, kjer naj bi najraje počivala slovenska pesnica Josipina Turnograjska.

Obe poti se bosta križali pri okrepčevalnici Mimi, kjer vas smerokaz lepo vodi v gozd. Na tej poti boste kmalu prisiljeni v izbiro – lahko si boste za nekaj korakov več ogledali razvaline Novega gradu, ki vas čakajo na koncu leve poti, desna vas pelje bližje cilju. Po poti boste večkrat prečkali kolovoz, a so poti zelo dobro markirane in vas bodo vsekakor pripeljale do vrha. Kmalu se prične strm vzpon, kjer boste tudi že videli cerkev svetega Jakoba, ki je tudi cilj vašega potepa.

Pot do parkirišča oz. bližine parkirišča, si lahko ogledate v spodnjem zemljevidu:
(Za navigacijo kliknite gumb “večji zemljevid” ali “več možnosti”)

Prejšnji članek
Naslednji članek

Morda vas zanima tudi

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Zadnji potepi