0.3 C
Ljubljana
nedelja, 3 decembra, 2023
No menu items!

SKUTA

Oprema: visoki gojzarji, pohodne palice, vetrovka, prigrizki, voda
Nadmorska višina: 2532 m
Višinska razlika: 1632 m
Čas hoje: 5 h 45 min
Težavnost (1-5) : 5
Skuta vam bo dala vetra, saj ni za rahločutne, predvsem pa boste zanjo potrebovali veliko kondicije in večjo mero pazljivosti. Gre za enega težje osvojljivih vrhov v Sloveniji in je namenjen bolje pripravljenim pohodnikom.

OPIS POTI: Po parkirišču se odpravite na pot v smeri Kokrškega sedla. Najprej boste prešli pas grmičevja, nakar pot preide skozi gost gozd, kjer je tudi nekaj hitrega pridobivanja nadmorske višine. Višje kot boste prišli, manj bo poraslega drevja in kaj kmalu se vam bo odprt pogled na okolico. Pot vas pripelje do dveh jeklenic, kjer se boste lahko za nekaj trenutkov odpočili.
Ko bo čas za nadaljevanje vzpona, boste spet imeli pot skozi gozd, v desni smeri vas pot pelje ob lepih razgledih vse do Cojzove koče na Kokrškem sedlu.vidni potki. Pot je na tem delu nevarnejša v mokrih obdobjih, zato je še posebej pomembna vaša previdnost pri hoji. Ponekod je pot zavarovana tudi z jeklenicami za lažji prehod. Po približno eni uri hoje pridete ven iz gozda, kjer se prične strm vzpon. Ves čas sledite poti, ki vas pripelje na travnata pobočja, ki se dvigajo nad melišči, vse do bivaka, ki se nahaja pod Skuto.
Od bivka dalje nadaljujete pot po nemarkirani poti, po nekaj minutah boste prispeli do markacij, ki vas bodo peljale po Kamniško sedlo – Kokšrško sedlo. Kmalu boste pot zapustili v smeri Skute. Sprva se bo pot nekoliko vzpenjala, nato pa vas privede čez melišče. Za meliščem vas čaka skalnat teren Skute. V pomoč pri premagovanju tega dela, vam bodo jeklenice in klini. Ob koncu se strmina nekoliko omili in vas privede do ciljne točke.

Pot do parkirišča oz. bližine parkirišča, si lahko ogledate v spodnjem zemljevidu:
(Za navigacijo kliknite gumb “večji zemljevid” ali “več možnosti”)

Prejšnji članek
Naslednji članek

Morda vas zanima tudi

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Zadnji potepi