Oprema: visoki gojzarji, pohodne palice, vetrovka, voda
Nadmorska višina: 609 m
Višinska razlika: 509 m
Čas hoje: 1 h 30 min
Težavnost (1-5) : 3

Verjetno med nami ni nikogar, ki ne bi resnično užival v lepih razgledih in se počutil ob tem bolj zadovoljnega in svobodnega. Narava nam res ponuja toliko neverjetnih kotičkov, da je človek lahko zares hvaležen. In Slovenci smo prejeli zelo velik delež lepot, na kar smo lahko resnično ponosni. Solkan je eden takih primerkov, ko lahko rečemo, da so namenjeni našemu uživanju in opominjanju, kako zelo dobro narava skrbi za nas. Na žalost pa zgodovina tega vrha priča o zelo žalostnega dogajanja Soške fronte, o čemer se lahko prepričate tudi sami, tako med potepom, kot ob obisku koče na Sabotinu.

OPIS POTI: Ko ste parkirali svoje vozilo, prečkajte prelepi solkanski most in takoj na drugi strani, vas bodo čakale planinske usmeritve proti Sabotinu. Pojdite po južni poti ob robu asflatne ceste in ko pridete do ostrega ovinka, bo potrebna večja previdnost – sredi ovinka vas bo smerokaz usmeril na stezico, ki zelo hitro dviga nadmorsko višino. Sledite markacijam preko ceste in po stopnicah. Po stopnicah bo stmina malo popustila in pot vas bo pripeljala do lepe razgledne točke, za katero se ponovno prične malo napornejši vzpon.
Ko bo za vami ena ura hoje, boste prispeli do ruševin cerkvice svetega Valentina. Pot od tu dalje se spusti in vam nudi veliko prelepih razgledov nad Sočo in Sveto goro. Pot nadaljujte do bližnje planinske koče, kjer si lahko ogledate muzej najdenih predmetov, ki so ostali po bitkah na tej lokaciji.

(Za navigacijo kliknite gumb “večji zemljevid” ali “navodila za pot” )

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja